Goud

Glorieus goud in werken van kunstenaars

Glorieus goud in werken van kunstenaars

Het gebruik van goud door kunstenaars is eeuwenoud en heeft altijd een aura van luxe en rijkdom om zich heen gehad. In verschillende kunstwerken wordt goud op prachtige manieren gebruikt, waardoor ze een bijzondere glans en uitstraling krijgen. In dit artikel zullen we enkele opmerkelijke werken bespreken waarbij glorieus goud een prominente rol speelt.

Glorieus goud in religieuze kunst

In religieuze kunst wordt goud vaak gebruikt om heilige figuren en objecten te verheerlijken. Eén van de meest bekende voorbeelden hiervan is het altaarstuk “Het Lam Gods” uit de 15e eeuw, geschilderd door de gebroeders Van Eyck. Het hele paneel is bedekt met bladgoud, waardoor het een goddelijke uitstraling krijgt. Deze techniek werd destijds veel gebruikt om de hemelse en sacrale sfeer van religieuze scènes te benadrukken.

Een ander voorbeeld van religieuze kunst met glorieus goud is de gouden mozaïek in de Basiliek van San Marco in Venetië. Het plafond van de basiliek is versierd met duizenden kleine mozaïekstukjes, waarvan velen verguld zijn. Het gouden licht dat hierdoor wordt gecreëerd, draagt bij aan de verheven sfeer van de ruimte en heeft een magisch effect op de bezoekers.

Glorieus goud in portretten

Goud wordt ook veel gebruikt in portretkunst om de kostbaarheid en status van de geportretteerden te benadrukken. Een beroemd voorbeeld hiervan is het portret van Koningin Elizabeth I van Engeland door Nicholas Hilliard. In dit portret draagt de koningin een met goud geborduurde jurk en is haar haar versierd met gouddraad en parels. Dit laat duidelijk haar koninklijke status zien en het gebruik van goud draagt bij aan de majestueuze uitstraling van het portret.

Een ander bekend portret waar goud een glansrol speelt is “De Kus” van Gustav Klimt. Het schilderij toont een liefdevol koppel, omgeven door een decoratieve achtergrond van bladgoud. Het goud draagt bij aan de intieme en sierlijke sfeer van het werk en geeft het een buitengewone pracht.

Glorieus goud in moderne kunst

Ook in de moderne kunst wordt goud nog steeds veelvuldig gebruikt. Een voorbeeld hiervan is het werk “No Woman, No Cry” van Chris Ofili. Dit schilderij toont een portret van Doreen Lawrence, de moeder van Stephen Lawrence die in 1993 vermoord werd. De achtergrond van het portret is bedekt met een laagje goudverf, wat de kracht en waardigheid van de afgebeelde vrouw benadrukt.

Een ander hedendaags kunstwerk waarin goud een prominente rol speelt is “Balloon Dog” van Jeff Koons. Dit sculptuur, gemaakt van roestvrij staal en bedekt met een gouden laag, straalt een gevoel van speelsheid en extravagantie uit. Het gouden oppervlak weerspiegelt het licht op een unieke manier en trekt daardoor veel aandacht.

Afsluiting

Glorieus goud heeft altijd een bijzondere rol gespeeld in de kunstwereld. Of het nu wordt gebruikt om religieuze scènes te verheerlijken, de status van de geportretteerden te benadrukken, of een moderne kunstwerk een extravagante uitstraling te geven, goud voegt altijd een extra laag van pracht en praal toe aan de kunstwerken. De glans en glorie van dit edele metaal zal de kunstwereld nog lang blijven betoveren.

Rating post

Je houd misschien ook van..