Als belegger heb je natuurlijk maar één doel en dat is ervoor zorgen dat je een zo hoog mogelijk rendement behaald en het risico zo minimaal mogelijk is. Het uiteraard een utopie om te denken dat dit te allen tijde lukt, maar met bepaalde technieken zijn er mogelijkheden om je risico’s toch nog enigszins te kunnen beperken. Deze techniek wordt ook wel ‘hedging’ genoemd. Hedgen is het afdekking van een gedeelte van je financiële risico’s. Hoe dit in z’n werk gaat en hoe je dit kunt toepassen binnen jouw strategie, bespreken we in dit artikel.
Wat houdt hedging in?
Hedgen is het beperken en dus ook afdekken van bepaalde financiële risico’s, maar hoe doe je dit? Wat je vaak ziet, is dat wanneer er een financiële crisis dreigt, mensen zoekende zijn naar zekerheid. Mensen kiezen er daarom dus ook vaak voor om te gaan beleggen in goud. Deze trend zie je al eeuwen en is enorm populair. Kijkend naar de koers van voor de pandemie, zien we dat deze flink is gestegen, waar juist de reguliere aandelen het zwaar bleken te hebben.
Verschillende vormen van hedging
Hedgen kun je als belegger op verschillende manieren doen. Heb jij het gevoel dat een bepaald aandeel of de koers van een bepaald fond dreigt te gaan dalen? Dit kan zijn doordat de kwartaalcijfers naar verwachting zullen tegenvallen, maar ook zijn er tal van andere redenen die een koersdaling kunnen veroorzaken. Om er dan voor te kunnen zorgen dat jij je kapitaal kunt beschermen, zijn er een aantal opties. Eén van die opties is door te beleggen in goud. Hoe dit in z’n werk gaat, leggen we je in onderstaande alinea’s verder uit. Wanneer je het op de juiste manier toe weet te passen, zul je zien dat je vermogen gaandeweg steeds verder zal gaan groeien.
Beleggen in goud
Beleggen in goud wordt al decennia lang gedaan door alle grote banken ter wereld. Wat je ziet, is dat de goudprijzen in tijden van crisis naar absolute hoogtes schieten, waardoor je per saldo de verliezen op je andere beleggingen kunt compenseren. Uiteraard geldt dit in alle gevallen en is het mede afhankelijk van de verhouding goud ten opzichte van de rest van je beleggingsportefeuille. Het is dus aan jezelf of je kiest voor een beperkt aandeel goud in je portefeuille of dat je het aandeel goud de overhand laat nemen.
Dollar cost Averaging
Merk jij dat de goudprijzen flink stijgen de koersen van je overige aandelen daalt, dan kun je er ook voor kiezen om een deel van je beleggingen in goud te verkopen en daarvoor de hoeveelheid reguliere aandelen te verhogen. Dit heeft als voordeel dat je je gemiddelde aankoopkoers doet laten dalen en je vervolgens bij een stijging van de koers, een deel van deze aandelen weer van de hand kunt doen en weer kunt investeren in goud. Op deze manier zul je merken dat je met hetzelfde geld niet alleen meer aandelen hebt kunnen kopen, maar dat je ook meer goud in je bezit hebt, aangezien de prijzen van goud vaak licht dalen op het moment dat de aandelenkoersen weer aantrekken.